1397/08/02 17:06
مدیریت بهداشت در پرورش ماهی قزلآلای رنگینکمان
اهمیت مدیرت بهداشت
یکی از نکات مهم درآبزی پروری موفق، مديريت بهداشتي در آن است. مدیریت صحیح بهداشتی مزارع پرورش ماهی رکن اصلی و اساسی تولید اقتصادي ماهی و همچنین بالا بردن کیفیت در ماهی میباشد. برای عدم صدمات اقتصادی رعایت اصول بهداشتی برای جلوگیری از بیماری بسیار حائز اهمیت میباشد. بنابراین رعایت اصول بهداشتی و پیشگیرانه باید با تمام دقت انجام گیرد.

رعایت نکات مهم بهداشتی در استخر پرورش قزلآلای رنگینکمان
-توجه به سیستم گردش آب در استخرها یکی از مهمترین عوامل پیشگیري از بروز بیماري در ماهیان مزرعه قزلآلای رنگینکمان میباشد. به دلیل گردش آب از یک استخر به استخر دیگر اگر به مدیریت بهداشت سیستم گردش آب توجه نشود میتواند باعث انتشار سریع بیماري از یک استخر به استخرهاي دیگر گردد.
- استخرهای پرورش قزلآلا بهتر است با توجه به کیفیت آب هر 2 هفته یکبار تمیز و ضدعفونی گردند.
- تجهیزات پرورشی مانند تور و ساچوك باید هرروز ضدعفونی گردند و در صورت عدم امکان بهتر است کلیه وسایل و تجهیزات هر هفته یکبار ضدعفونی گردند.
- از نگهداري گروههای سنی مختلف با سایزهای مختلف ماهی در یک استخر پرهیز شود.
- در زمان ورود خریداران ماهی، بازدیدکنندگان و حتی کارمندان یک مزرعه پرورش ماهی به مزرعه ارجح است که کفشها، دستان و چکمههای آنان در محل ورود به مزرعه ضدعفونی گردد .ایجاد حوضچههایی حاوی محلولهای ضدعفونیکننده مانند آبآهک در ورودي و خروجی هر مزرعه برای ضدعفونی کردن وسایل نقلیه در زمان ورود و خروج دارای اهمیت بسیار است.
- ماهیان مرده باید روزانه از استخر جمعآوری شوند و به طرز صحیح و بهداشتی( کوره لاشه سوز ) معدوم گردند. همچنین تعداد تلفات روزانه شمارش شود چراکه تلفات بیشازحد و نامتعارف نشان از شرایط نامطلوب بهداشتی در مزرعه دارد.
- تهیه تخمهای چشم زده باید از مراکز تکثیر ماهی مطمئن که مورد تأیید سازمان دامپزشکی و ادارات مربوطه قرارگرفته باشد خریداري گردد. تخمها میباید بهمحض ورود بهوسیله مواد شیمیایی مناسب بهدقت ضدعفونی گردند.
- در صورت خرید ماهی مولد و یا ماهی زنده براي مزرعه ارجح است که از مراکزي خریداري گردند که تخمهای چشم زده خریداریشدهاند. ماهیان خریداریشده میباید ابتدا در یک استخر قرنطینه که داراي ورودي و خروجی آب مستقل است4-2 هفته نگهداري گردند .این استخرها باید داراي تجهیزات پرورشی جدا از استخرهاي دیگردر مزرعه باشند.
- پوشاندن استخرها بهویژه استخر بچه ماهیها بهوسیله تور یا سایبان جهت جلوگیري از صید آنها توسط پرندگان و همچنین آفتابسوختگی احتمالی بچه ماهیها از طرفی با جلوگیري از ورود پرندگان به مزارع از انتقال بیماریهای انگلی و باکتریایی توسط مدفوع پرندگان نیز جلوگیري میشود.
- تأمین غذای باکیفیت، رعایت مقدار ، مکان و زمان مناسب غذادهی و نهایتاً انبارداری صحیح غذا نقش بسیار مهمی در سلامت ماهیان دارد. همچنین از غذادهی بیشازحد که منجر به آلودگی میشود پرهیز شود.
- مدیریت استرس در هنگام اقدامات مدیرتی در مزرعه ازجمله حملونقل، زیستسنجی، شستشوی استخر، رقمبندی، شمارش و جابهجایی بسیار حائز اهمیت است وتمام این فرآیند باید با کمترین تنش انجام گیرد.
نویسنده: مهندس سکینه ابراهیمی
اهمیت مدیرت بهداشت
یکی از نکات مهم درآبزی پروری موفق، مديريت بهداشتي در آن است. مدیریت صحیح بهداشتی مزارع پرورش ماهی رکن اصلی و اساسی تولید اقتصادي ماهی و همچنین بالا بردن کیفیت در ماهی میباشد. برای عدم صدمات اقتصادی رعایت اصول بهداشتی برای جلوگیری از بیماری بسیار حائز اهمیت میباشد. بنابراین رعایت اصول بهداشتی و پیشگیرانه باید با تمام دقت انجام گیرد.

رعایت نکات مهم بهداشتی در استخر پرورش قزلآلای رنگینکمان
-توجه به سیستم گردش آب در استخرها یکی از مهمترین عوامل پیشگیري از بروز بیماري در ماهیان مزرعه قزلآلای رنگینکمان میباشد. به دلیل گردش آب از یک استخر به استخر دیگر اگر به مدیریت بهداشت سیستم گردش آب توجه نشود میتواند باعث انتشار سریع بیماري از یک استخر به استخرهاي دیگر گردد.
- استخرهای پرورش قزلآلا بهتر است با توجه به کیفیت آب هر 2 هفته یکبار تمیز و ضدعفونی گردند.
- تجهیزات پرورشی مانند تور و ساچوك باید هرروز ضدعفونی گردند و در صورت عدم امکان بهتر است کلیه وسایل و تجهیزات هر هفته یکبار ضدعفونی گردند.
- از نگهداري گروههای سنی مختلف با سایزهای مختلف ماهی در یک استخر پرهیز شود.
- در زمان ورود خریداران ماهی، بازدیدکنندگان و حتی کارمندان یک مزرعه پرورش ماهی به مزرعه ارجح است که کفشها، دستان و چکمههای آنان در محل ورود به مزرعه ضدعفونی گردد .ایجاد حوضچههایی حاوی محلولهای ضدعفونیکننده مانند آبآهک در ورودي و خروجی هر مزرعه برای ضدعفونی کردن وسایل نقلیه در زمان ورود و خروج دارای اهمیت بسیار است.
- ماهیان مرده باید روزانه از استخر جمعآوری شوند و به طرز صحیح و بهداشتی( کوره لاشه سوز ) معدوم گردند. همچنین تعداد تلفات روزانه شمارش شود چراکه تلفات بیشازحد و نامتعارف نشان از شرایط نامطلوب بهداشتی در مزرعه دارد.
- تهیه تخمهای چشم زده باید از مراکز تکثیر ماهی مطمئن که مورد تأیید سازمان دامپزشکی و ادارات مربوطه قرارگرفته باشد خریداري گردد. تخمها میباید بهمحض ورود بهوسیله مواد شیمیایی مناسب بهدقت ضدعفونی گردند.
- در صورت خرید ماهی مولد و یا ماهی زنده براي مزرعه ارجح است که از مراکزي خریداري گردند که تخمهای چشم زده خریداریشدهاند. ماهیان خریداریشده میباید ابتدا در یک استخر قرنطینه که داراي ورودي و خروجی آب مستقل است4-2 هفته نگهداري گردند .این استخرها باید داراي تجهیزات پرورشی جدا از استخرهاي دیگردر مزرعه باشند.
- پوشاندن استخرها بهویژه استخر بچه ماهیها بهوسیله تور یا سایبان جهت جلوگیري از صید آنها توسط پرندگان و همچنین آفتابسوختگی احتمالی بچه ماهیها از طرفی با جلوگیري از ورود پرندگان به مزارع از انتقال بیماریهای انگلی و باکتریایی توسط مدفوع پرندگان نیز جلوگیري میشود.
- تأمین غذای باکیفیت، رعایت مقدار ، مکان و زمان مناسب غذادهی و نهایتاً انبارداری صحیح غذا نقش بسیار مهمی در سلامت ماهیان دارد. همچنین از غذادهی بیشازحد که منجر به آلودگی میشود پرهیز شود.
- مدیریت استرس در هنگام اقدامات مدیرتی در مزرعه ازجمله حملونقل، زیستسنجی، شستشوی استخر، رقمبندی، شمارش و جابهجایی بسیار حائز اهمیت است وتمام این فرآیند باید با کمترین تنش انجام گیرد.
نویسنده: مهندس سکینه ابراهیمی